Tijgers

Wat is een tijger? Tijgers zijn zoogdieren en behoren tot de familie van de kat-achtigen. Ze zijn de grootste katachtige roofdieren. De latijnse naam is Pantera tigris. De tijger is een van de weinige roof- dieren die graag in het water gaat. Hij wordt wel de koning van de jungle genoemd.

Omgeving. Je vindt tijgers in delen van India, China, Mantsjoerije, Siberie en Indonesie. Ze leven in gebieden met open bossen. Ze bakenen hun territorium op verschillende manieren af bijvoorbeeld door in opvallende bomen te krabben. De meeste tijgers brengen een groot deel van hun tijd door tussen hoge droge grassen en riet te gaan zitten. De strepen op hun pels zorgen ervoor dat ze tegen deze achtergrond niet opvallen. De ontbossing om lanbouwgebied te krijgen heeft het leefgebied van de tijger zo aangetast dat de tijger nu bijna alleen te vinden is in natuurreservaten.

Ontwikkeling. Tijgers krijgen per keer 1 a 5 jongen. De draagschap duurt 93 a 114 dagen. Ze worden in een leger grootgebracht (dat is een soort groot nest op de grond, meestal tussen de struiken). Als ze geboren worden wegen ze tussen de 790 en 1610 gram Ze hebben dan de oogjes nog dicht; die gaan pas open tussen de 5 en 12 dag open. De jongen zogen tot ze ongeveer 5 maanden zijn, daarna gaan ze met de moeder mee op jacht en leren ze hoe ze moeten jagen. Na 3 a 5 jaar zijn de jongen volwassen ze kunnen dan zelf jongen krijgen. Tijgers leven 20 jaar.

Voedsel en leefgewoontes. Tijgers zijn solitaire jagers het voedsel van de tijger bestaat voornamelijk uit hoefdieren zoals zwijnen, herten en buffels. Hij besluipt zijn prooi en slaat die met zijn voorpoten tegen de grond, waarna hij zijn slachtoffer doodt met een dodelijke beet in de nek of strot. Voor hij gaat eten sleept hij het dode dier naar een rustige plek. De resten verbergt hij voor zijn volgende maaltijd. Over een grote prooi kan een tijger wel 4 dagen doen. Zo lang het niet op is, blijft de tijger in de buurt. Gemiddeld vangen tijgers eens in de 8 dagen een prooi. Als ze een achtervolging inzetten lukt het hen maar 1 op de 20 keer om een prooi te overmeesteren, want tijgers gaan nooit lang achter een prooi aan.'s Middags doen tijgers een dut omdat ze niet goed tegen de warmte kunnen. Daarom jaagt een tijger vaak 's nachts en soms 's ochtends. Tijgers kunnen heel goed horen en zien, ook als het donker is, beter dan de meeste andere dieren. Het is dan ook makkelijker voor hun om te jagen als het donker is.

Vijanden. Een tijger heeft geen natuurlijke vijanden de enige vijand is de mens, maar dat dat is ook gelijk de ergste vijand die een dier kan hebben.

Lichaamsbouw. Volwassen dieren wegen tussen de 120 en de 280 kilo. De lengte van hun lichaam ligt tussen de 1,60m en de 2m. De staart is ongeveer 1m lang. De tijger heeft een heel gevoelig gehoor en speciale ogen. De ogen van tijgers en andere katachtigen kunnen zich heel snel aan het donker aanpassen. Achter het netvlies van het oog van de tijger bevindt zich een laag sterk reflecterende cellen die het licht weerkaatsen. Al het licht word dan 2 keer gebruikt ze kunnen dus 2 keer zoveel licht ontvangen. De laag sterk reflecterende cellen heet Tapetum Lucidum.

Bedreigingen soorten. Er zijn 3 hoofsoorten tijgers: de Siberische, Sumatraanse en Bengaalse tijger. Vroeger was er nog een soort: de Balinese tijger, hij leefde op het eiland Bali. Maar die is nu helemaal uitgeroeid. Door de jacht op de Siberische tijger is die ook bijna helemaal uitgeroeid. In het oosten van de vroegere Sovjet-Unie zijn er niet meer dan enkele tientallen van over. In India was vroeger de tijgerjacht de favoriete sport van de Maharadjas en later ook van de Engelse overheersers. Nu is de tijger daar gelukkig beschermd. Je vindt tijgers voornamelijk in natuurreservaten en in de delta van de Ganges. Hoewel de tijger nu een beschermde diersoort is wordt hij nog steeds bedreigd. Veel stropers gaan door met het afschieten van tijgers omdat ze er heel veel geld voor krijgen. Een mooie tijgerpels is al gauw f26.000,- waard. En andere lichaamsdelen die worden verwerkt in chinese medicijnen, worden in verhouding met de tijgerpelsen nog duurder verkocht. Een andere vorm van bedreiging is de wegen aanleg en het kappen van bossen. Hierdoor wordt het leefgebied van de tijgers vernietigd. Het Wereld Natuur Fonds zegt dat als we zo doorgaan dat in het jaar 2000 de tijger uitgestorven zal zijn.
Irene